Pagina wordt geladen ...
zoeken

Nieuwbouw

Normaal gesproken, of eigenlijk misschien beter gezegd: traditioneel, gaat men bij een nieuwbouw woning eerst naar de architect en het bouwbedrijf.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

adviesgesprek installatietechniek

Eerst een adviesgesprek met onze afdeling installatietechniek

U heeft waarschijnlijk bepaalde ideeën in uw hoofd, en de architect vertaald dit naar een ontwerp.

Maar zijn we heel brutaal als we zouden zeggen dat het slim is eerst naar onze afdeling installatietechniek te komen? Wij denken van niet.

Het is niet zo dat we zo graag op de voorgrond treden, maar het kan u misschien wel heel veel geld schelen.

Installatiewerkzaamheden worden een steeds groter deel van de werkzaamheden die in een nieuwbouw woning noodzakelijk zijn.

En in de ontwerpfase kun je nog met heel veel dingen rekening houden die van invloed zijn op de noodzakelijke werkzaamheden.

energielabel

Een EPC berekening is verplicht

Bij de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een nieuwbouw woning is het verplicht om door middel van een EPC berekening aan te tonen dat de woning voldoet aan de gestelde eisen in het Bouwbesluit. EPC staat voor: energieprestatiecoëfficiënt.

Een verplichting veroorzaakt bij de meeste mensen de rillingen. Het betekend vaak kosten, dus een probleem. Maar je kunt het probleem ook omdenken. Omdenken is denken in termen van mogelijkheden en niet denken in problemen. Je kijkt naar de werkelijkheid, dus hoe het is en hoe dat in je voordeel kan werken.

De werkelijkheid is dat een EPC berekening nou eenmaal verplicht is, en nu: wat is daarvan het voordeel?

De EPC voor een woonhuis mag maximaal 0,4 zijn. Hoe lager de energieprestatie waarde van een gebouw is, hoe lager het energieverbruik. En daar komt het voordeel om de hoek. Hoe minder energieverbruik, hoe minder kosten.

Ook hier levert het voordelen op als u al met ons om tafel bent geweest voordat u naar de architect en het bouwbedrijf gaat.

Wij kunnen u namelijk veel adviezen geven om de EPC waarde zo laag mogelijk te houden. Denkt u dan bijvoorbeeld aan o.a. een Warmte terugwin systeem, warmtepomp, zonneboilers, CO2 gestuurd ventileren, zonnepanelen.

Ook als u dan uiteindelijk bij de architect en het bouwbedrijf terecht komt kunnen wij in overleg met deze partijen met goed oplossingen komen op het gebied van energiebesparing.

Meer over EPC

glasgevel

Prachtige glasgevel

Een glasgevel op het zuiden. Het kan prachtig zijn. En het is uiteraard mogelijk. Maar heeft u er dan ook aan gedacht dat het als de zon schijnt het wel heel erg heet kan worden. Uiteraard is hier ook weer een oplossing voor.

We kunnen voor u een airco plaatsen, ook een warmtepomp kan misschien een goede optie zijn, deze kan namelijk ook koelen.

Onze afdeling installatietechniek kan u adviseren op het gebied van warmtetoetreding in de woning.

Als u deze informatie nu heeft voordat het ontwerp van de woning al klaar is kunt u een goed afweging maken: wel, of geen glasgevel!

Meer over de warmtepomp

kiezen techniek nieuwbouw

Keuzes maken met betrekking tot de techniek in uw woning

Van welke technieken wilt u gebruik maken? Boilers, Warmtepomp-unit, waterontharder, zonnepanelen. Wilt u het in uw woning? En zo ja, waar kunt u het dan plaatsen.

Ten eerste moet er uiteraard de ruimte voor zijn. Onderstaand enkele voorbeelden van waar u aan kunt denken bij uw keuzes:

  • De waterontharder kan niet op zolder geplaatst worden.
  • Een warmtepomp-unit is een behoorlijk apparaat en heeft dus veel ruimte nodig.
  • Opstelplaats van de buitendelen voor de warmtepomp.
  • Hoe wordt het leidingverloop bepaald?
  • Oriëntatie van het dak (zonnepanelen moeten onder een bepaalde hoek worden geplaatst).

natte ruimtes

Waar bevinden zich de natte ruimtes?

Waar de natte ruimtes zich bevinden zijn van groot belang op de installatiewerkzaamheden. Natte ruimtes zijn de badkamer, de keuken en de toilet.

Als je bijvoorbeeld de keuken aan de hele andere kant van de woning hebt dan de badkamer zal dit aanzienlijk meer installatiewerk zijn dan wanneer je deze ruimte bij elkaar situeert.

Je kunt bijvoorbeeld ook rekening houden met de plaats van de beneden toilet en de toilet boven. Dit kan aanzienlijk schelen in het leidingwerk. Wij kunnen met u meedenken op het gebied van economisch bouwen.

kanaalplaat

Breedplaatvloer VS kanaalplaatvloer

Het klinkt bijna als een wedstrijd, en dat is het natuurlijk niet. Maar de keuze tussen een breedplaatvloer als verdiepingsvloer of een kanaalplaatvloer is wel belangrijk bij uw keuze om rekening te houden met de installaties in uw woning.

Een breedplaatvloer, de officiële naam is bekistingsplaatvloer, is een vrijdragende systeemvloer. Een groot voordeel is dat je de leidingen goed kunt wegwerken doordat ze makkelijk ingestort kunnen worden, je hebt een dunnere laag.

Een nadeel is dat het een langere bouwtijd en dus hogere bouwkosten heeft. In de kosten van de installatiewerkzaamheden kan het echter weer schelen. Deze afweging kunt u dus maken bij het kiezen van de vloer.

Een kanaalplaatvloer, ook wel holleplaatvloer, is een vrijdragende systeemvloer. Ze zijn geschikt bij grote overspanning en/of hoge belasting. Bij het bouwen met kanaalplaat zijn er geen betonstempels als tijdelijke steun en geen bekistingen nodig. De kanaalplaten worden met een kraan geplaatst.

Om de leidingen weg te werken heb je een dikkere laag nodig bij de breedplaatvloeren.

Eerst naar ons, en dan naar de architect en/of het bouwbedrijf?

Wilt u een nieuwbouw woning? En hebben we u overtuigd dat een adviesgesprek met ons een goed idee is?

Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op

Meer over woningbouw

 

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

ontwerp dotsolutions